perjantai 6. maaliskuuta 2009

Saumojen tiivistystä
Tiivistin istuinlaatikon saumat harmaalla Sikaflex Marine 291:llä. Keulan tulee olla vesitiivis, jotta se toimii kellukkeena veneen mahdollisesti mennessä ympäri. Hankin keulan kondenssivesireikien tukkeeksi kiristettävät kumitulpat.
Pohjan ollessä nyt puhdas, aloin taltan avulla kovertamaan pois kaiken lahon puun ja avasin samalla kaikkki vanerien saumat jotka olivat tummuneet. Aika paljon tavaraa lähti pois, mutta vene on silti ikäisekseen ihan OK kuntoinen. Työtä kyllä riittää ihan tarpeeksi...

Moottorin hankinta
Löysin jälleen kerran luotto kauppapaikastani Nettiveneestä mieleisen moottorin Vesimäkärään. Tuusulassa oli myynnissä vuoden -90 9.9 hp kaksipyttyinen kaksitahti Yamaha. Tankkia ei mukaan tullut, mutta päätin hankkia sellaisen Biltemasta. Matkalla Tuusulaan pysähdyinkin vantaan Biltemassa, josta hankin tarvikkeet ja kasasin Yamahaan sopivan tankki+letku-yhdistelmän Bilteman pihassa. Kone oli ihan OK, mutta kun kuulin että kyseinen kone on periaatteessa sama kone kuin 15 hp Yamaha, vain kaasun avatumista on rajoitettu, heräsi kiinnostus aitoa 15 hp konetta kohtaan. Tästäkin koneesta pystyi siis kaasun rajoittimen poistamalla saada sen 15 hp ulos, mutta aidossa olisi parempi kaasukahva, 15 hp koppa, suurempinousuinen potkuri ja silti painaisi yhtä paljon/ vähän.

Löysin kuitenkin samantien toisen hyvän yksilön. Tällä kertaa vuoden -87 aito 15 hp Yamaha. Vaikka tehoja oli enemmän vaikutti kolme vuotta hintaan niin paljon, että lopulta ero oli vain noin 100 €. Ongelmana oli se, että kyseinen yksilö sijaitsi Vaasassa ja koneen hakeminen tulisi kalliiksi. Isäni sopi kuitenkin myyjän kanssa sopivan summan ja lähdinkin heti seuraavana päivänä hakemaan konetta. Matkalla Vaasaan mietin, että toivottavasti kaikki on kohdallaan tai tästä tulee kallis maakuntamatka. Yhden päivän edestakainen matka Helsingistä Vaasaan tarkoitti noin 12 h pelkkää ajamista, sillä matkaa tuli taitettavaksi talvisella tiellä yli 850 km. Illalla kun kotiin pääsi tiesi kyllä ajaneensa riittävästi. Kone oli onneksi erinomaisessa kunnossa ja huollettu asiallisesti. Ainoa kauneusvirhe oli kiveen osuessaan katkennut alaevä. Suomen länsirannikon vedet ovat tunnetusti kivisiä. Muuten moottori vaikutti virheettömältä.
Seuraavana päivänä huomasin kuitenkin, että myös potkuriakseli oli iskusta hieman vääntynyt. Soitin heti myyjälle, en valittaakseni, vaan kysyäkseni ravistaako kone ajossa. Myyjä ilmoitti ettei ollut havainnut ravistusta ja että eväkin oli katkennut jo edellisen omistajan aikaan. Tähän tyytyväisenä käynnistin koneen ja olin erittäin tyytyväinen. Kone toimii täysin moiteetta ja on todella hiljainen, jopa yllättävän hiljainen kaksitahtiseksi. Kovin paljon tehokkaampaa konetta ei oman turvallisuuden vuoksi kannata laittaa. Kyllähän vene varmaan kantaisi enemmän painoa, mutta hyöty jää vähäiseksi jos ei voi ajaa kuin puolikaasulla.